Cibulová polévka
pondělí 27. října 2014
Tato polévka je veganskou variací na francouzskou cibulačku. Je hustá a krémová s plnou chutí po zkaramelizované cibule. Vychutnáte si jí obzvlášť v chladnějších dnech. Její příprava je na čas trochu náročnější, připravte se na test vaší výdrže, výsledek ale opravdu stojí za to. Čím déle totiž vydržíte, tím sladší budou cibule a tedy výraznější chuť celé polévky (pozor, ani lžička přidaného cukru, všechnu tu dobrotu udělá opravdu pouze cibule). Skvěle se k ní hodí grilované cibulovo-"sýrové" toasty .
Ingredience
1 kg cibule
1 l silného zeleninového vývaru (nešiďte vodou)
hladká mouka
2 lžíce vinného nebo jablečného octa
100 ml bílého vína
sůl
čerstvě nadrcený černý pepř
olej
Postup
Příprava cibulové polévky je časově náročnější, čím delší dobu vydržíte cibuli restovat, tím lepší polévka bude.
Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky (půlkolečka). Množství slz u krájení můžete omezit tak, že cibule po oloupání namočíte do studené vody.
V hrnci zahřejte olej, nasypte dovnitř všechnu cibuli a opékejte na středním plameni (velký plamen může restování trochu urychlit, ale zase hrozí připálení). Opékejte za průběžného míchání (je potřeba míchat pořádně ode dna, jinak se cibule připálí) klidně hodinu i více, aneb co trpělivost dovolí (to znamená klidně mezitím něco upéčte, ukliďte kuchyň, ale nechoďte od hrnce moc daleko, je potřeba cibuli čas od času odlepit ze dna). Je možné, že budete v průběhu restování potřebovat přidat olej. Cibule restováním zkaramelizuje, pokud se někde malinko přichytne, ničemu to nevadí. Po vyčerpání trpělivosti s restováním přidejte k cibuli ocet, který cibuli od hrnce a následně přidejte víno. Až se víno odpaří zaprašte cibuli moukou a pořádně promíchejte. Potom zalijte cibuli vývarem, opět zamíchejte osolte, přidejte čertvě drcený pepř a ještě půl hodiny vařte na mírném plameni, občas promíchejte. Cibulačku servírujte horkou.
V hrnci zahřejte olej, nasypte dovnitř všechnu cibuli a opékejte na středním plameni (velký plamen může restování trochu urychlit, ale zase hrozí připálení). Opékejte za průběžného míchání (je potřeba míchat pořádně ode dna, jinak se cibule připálí) klidně hodinu i více, aneb co trpělivost dovolí (to znamená klidně mezitím něco upéčte, ukliďte kuchyň, ale nechoďte od hrnce moc daleko, je potřeba cibuli čas od času odlepit ze dna). Je možné, že budete v průběhu restování potřebovat přidat olej. Cibule restováním zkaramelizuje, pokud se někde malinko přichytne, ničemu to nevadí. Po vyčerpání trpělivosti s restováním přidejte k cibuli ocet, který cibuli od hrnce a následně přidejte víno. Až se víno odpaří zaprašte cibuli moukou a pořádně promíchejte. Potom zalijte cibuli vývarem, opět zamíchejte osolte, přidejte čertvě drcený pepř a ještě půl hodiny vařte na mírném plameni, občas promíchejte. Cibulačku servírujte horkou.
2 komentářů
Právě jsem ji dojedla (udělala jsem si miniporcičku na zkoušku - teď tohoto rozhodnutí: "udělám toho málo" dost lituju) a je naprosto nejlepší! Moje nová oblíbená polívka! (a to jsem neměla pepř... nevím jak nemůžu mít doma zrovna pepř, ale nevadí, i tak byla boží!). Víno jsem použila Červený Tramín a skvěle se k tomu hodí a jelikož, používám špaldovou mouku, byla i krásně jemná :)
OdpovědětVymazatJe výborná. Špaldovka z DM typ 1050 a zelená Barborka veltlínská z Velkých Pavlovic, mňam. =))
OdpovědětVymazat