Špagetová dýně s rajčaty a bazalkou
pondělí 27. října 2014
Špagetová dýně je velmi zajímavý druh dýní. Když se upeče nebo uvaří, dají se z ní vytvořit "špagety" jen tím, že se dužina vidličkou "odtahá" od slupky. Z dužiny se tak vytvoří tenké nudličky, které nejen krásně vypadají, ale i výborně chutnají. Tento recept je navíc na práci velmi nenáročný, jen pečení dýně vyžaduje 1 hodinu času.
Ingredience
1 špagetová dýně
šťáva z 1 citronu
půl hrnku vody
půl kila rajčat
hrst čerstvé bazalky
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř
Postup
Dýni rozkrojit na půlky, vydlabat semínka, dát rozkrojenou stranou na pečící papír na plech a péct při 190°C přibližně jednu hodinu. Posledních patnáct minut už dýni hlídat a když jde dobře oddělit od krajů, je hotová.Když se čas pečení dýně chýlí ke konci, je načase udělat omáčku. Rajčat nakrájet (cherry na půlky, velká rajčata na kostky) a prohřát na troše oleje s protlačeným česnekem. Osolit, přidat čerstvě drcený pepř, přidat citrnovou šťávu a trochu vody.
Upečenou dýni obrátit rozkrojenou půlkou nahoru a vidličkou oddělit vlákna dýně od slupky. Budou se sama krásně dělit na jednotlivá vlákna, která se dají vidličkou přenést na talíř. Na připravenou dýni na talíři dát omáčku s rajčaty a hojně posypat nasekanou čerstvou bazalkou.
0 komentářů