Čokoládový dort s malinami á la pařížský
neděle 16. listopadu 2014tento dort se stal tím nejoblíbenějším u nás v rodině. Žádá si ho manžel na narozeniny, stejně tak i moje mamča a příbuzní ze širšího rodinného kruhu. Je to zkrátka sázka na jistotu. Dort je výborný, sladký, extra čokoládový, vláčný a vždycky hrozně rychle zmizí.
Ingredience
350 g polohrubé mouky
250 g cukru
1 prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
1/2 hrnku kakaa (ideálně fair trade)
1/2 hrnku oleje (130 g)
1 lžíce jablečného octa (15 g)
1 lžíce citronové šťávy (15 g)
1 hrnek rostlinného mléka (300g)
Postup
Smíchejte mouku s kypřícím práškem, cukrem a kakaem. K suché směsi přilijte olej, jablečný ocet, citronovou šťávu a rostlinné mléko a vymíchejte těsto.
Hotové těsto vlíjte do olejem vymazané a moukou vysypané dortové formy a péčte na 170°C 35 - 45 minut. Ke konci pečení zkontrolujte korpus špejlí, pokud je špejle po vytažení z korpusu suchá bez nalepeného těsta, je hotovo.
Korpus nechte vychladnout, oddělte boky formy, omyjte je a vraťe zpátky ke korpusu.
Krém
Ingredience2 balíčky kokosové nebo sojové šlehačky soyatoo (celkem 600ml)
200g čokolády, používám fair trade (pokud použijete vysokoprocentní, chce to pak přidat ještě agávový a/nebo datlový sirup)
marmeláda pod krém
Postup
Korpus natřete marmeládou, vhodné jsou navinulé marmelády, například rybízová, nebo malinová.
Před nanášením polevy by se měl dort chladit alespoň 5-6 hodin.
Poleva
Ingredience100 g čokolády (poleva pouze navrchu), 250 g čokolády (poleva i na bocích), používám fair trade
1/4 hrnku kokosového mléka
v případě hořkých čokolád agávový sirup
Postup
Čokoládu roztopte ve vodní lázni s rostlinným mlékem, případně i se sirupem (opět dejte pozor, ať se čokoláda nespálí, po celou dobu míchejte a hlídejte). Čokoládu nechte trochu zchladnout, opět nesmí být horká ale nesmí ani ztuhnout.
Mezitím omyjte a osušte ovoce a připravte dort. Pokud chcete polévat čokoládou pouze vršek, stačí vyndat dort z lednice. Pokud chcete polévat i boky, je třeba odstranit bok formy. Nožem objeďte dort po boku formy, poté bok formy odendejte. Na připravený dort nalijte čokoládu a urovnejte ji do hladka dlouhým hladkým nožem.
Dort ozdobte podle nálady, například malinami a rybízem.
4 komentářů
Tenhle dort jsem dělala drahé polovičce na narozeniny a byl výborný, děkuju za recept! :)
OdpovědětVymazatDnes jsme dortík zakrojili a je naprosto fantastický. Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDíky za super recept. Dort se povedl a je vynikající. Smetanu se mi podařilo vyšlehat do neuvěřitelného objemu, takže příště budu volit poloviční množství.
OdpovědětVymazat