Pečené brambory s brokolicí a veganskou "sýrovou" omáčkou
neděle 16. listopadu 2014Tento pokrm je sytý, výborný, a pro mě tak nějak "uklidňující". Hodí se spíše v chladnějších dnech.
Pečené brambory s brokolicí
Ingredience
bramborybrokolice
sůl
Postup
Brambory omýt a i se slupkou je dát celé vařit do tlakového hrnce v osolené vodě na 10 minut. Brambory slít, přendat na plech s pečícím papírem, rozkrájet na půlky a dát péct na 200°C na 30 minut (dokud nezačne být slupka křupavá). Brokolici umýt a nakrájet na růžičky, dát na pařák a dusit 3 minuty, vypnout plamen a nechat zakryté. Buď mohou být takto hotové nebo se mohou ještě přidat na pár minut zapéct k bramborám.
"Sýrová" omáčka
Ingredience
7-8 stroužků česneku1/4 hrnku jablečného octa
3 lžíce tamari (sojová omáčka)
1 hrnek lahůdkového droždí
5 lžic vody
špetka soli
1/4 hrnku olivového oleje
Postup
Na pánvi orestovat oloupané stroužky česneku ze všech stran - česnek díky restování zesládne a ztratí svou typicky výraznou vůni. Česnek je taky možno péct v troubě, ale to zabere mnohem více času - je třeba ho zabalit do alobalu, zakápnout olejem a péct 1 hodinu při 180°C.Orestovaný nebo upečený česnek dát do mixéru společně s jablečným octem, tamari, lahůdkovým droždím, vodou a solí. Tuto směs nejdříve důkladně promixovat a potom začít postupně pomalinku přidávat olivový olej. Olej změní texturu směsi, takže je potřeba olej přidávat opravdu postupně.
Pečené brambory podávat s brokolicí polité "sýrovou" omáčkou.
0 komentářů