Shoyu a enoki ramen
pátek 7. listopadu 2014Ramen je tradiční japonský pokrm a jistě ho znají všichni otaku (člověk, který má v oblibě anime, manga). :) Ramen je často vnímán jako polévka, ačkoli sami Japonci ho vnímají spíše jako nudle ve vývaru.
Ramen má mnoho podob a přestože původně není veganský je velmi snadné ho zveganizovat. Receptů na ramen existuje nepřeberné množství, základem jsou ale vždy nudle. Kromě nich se často přidává sojová omáčka, houby, řasy různé druhy zelené zeleniny nebo miso.
Základem tohoto ramenu je vývar dashi z řasy kombu a hub shiitake. Vývar je jednoduchý, stačí vzít kombu a shiitake (seženete ve zdravých výživách, shiitake i ve větších obchodech nebo asijských prodejnách), zalít je vodou a vodu ohřát, ale nepřivést k varu (kombu by zhořkla) a nechat ohřívat těsně před bodem varu asi 15-20 minut.
Ingredience
dashi (viz výše)shoyu (sojová omáčka)
sůl
mirin (sladké rýžové víno)
shiitake z vývaru
špenát
jarní cibulka
tofu natural
olej
enoki (to jsou ty hubené bílé houbičky na fotce, pokud je neseženete, stačí shiitake)
nori
pšeničné bezvaječné nudle
Postup
Dashi ochuťte sojovou omáčkou (opravdu si kupte shoyu s jinými napodobeninami to nikdy nebude ono), kapkou mirinu a solí.Nudle uvařte.
Pokud používáte mražený špenát, nechte ho povolit, pokud čerstvý, můžete ho krátce spařit.
Shiitake, ze kterých jste udělali vývar, pokrájejte na plátky.
Tofu nakrájejte do požadovaného tvaru, osolte a z obou stran opečte na troše oleje.
Jarní cilbuku nakrájejte, krátce osmahněte na troše oleje a osolte.
Do misky nandejte nudle, přilijte teplý vývar a přidejte smažené tofu, jarní cibulku, shiitake, špenát a syrové enoki a pár plátku nori.
0 komentářů