Veganská polévka miso
sobota 8. listopadu 2014Polévka miso je tradiční japonská vývarová polévka. Nese jméno podle misa, což je fermentovaná soja nebo rýže. Misa je několik druhů podle příměsí, u nás se prodává čistě sojové miso, sojové s ječmenem, sojové s hnědou rýží a rýžové miso. Rýžové miso je nejsvětlejší a nejjemnější, miso se sojou a ječmenem je jemné ale výraznější než rýžové. Čistě sojové miso a sojové s hnědou rýží jsou výraznější. Výběr misa určí jak bude polévka chutnat, zda bude jemnější nebo výraznější.
Základem polévky je dashi což je vlastně vývar a ve veganském podání je to dashi z kombu (řasa) a/nebo ze shiitake.
Hoshi-shiitake dashi se tvoří tak, že se 4 větší sušené shiitake namočí do 4 hrnků vody na 1-3 hodiny (nebo klidně i přes noc). Vodu s houbami přivést k varu, ale nenechat vařit a stáhnout z ohně. Scedit přes sítko a hoshi-shiitake dashi je hotové.
Kombu dashi se tvoří úplně stejně jako hoshi-shiitake dashi jen s tím rozdílem, že se nesmí dostat do bodu varu. Kdyby se kombu povařilo, vývar bude hořký a kouřový.
Také je možné udělat oba vývary společně.
Polévka miso je tradičně podávána jako součást snídaně v malých porcích, pije se přímo z misky a tuhé části se jí hůlkami. Receptů na polévku miso je mnoho podle oblastí ale i jednotlivých japonských domácností.
Ingredience
dashi (viz výše)wakame
tofu
jarní cibulky
miso
shiitake
rýžové nudle
výhonky (mohou být sojové, alfalfa, mungo, prostě co je zrovna po ruce)
sůl
0 komentářů