Veganské špenátovo - dýňové lasagne
středa 5. listopadu 2014
Lasagne jsou pro mě podzimním a zimním jídlem. Jsou syté, horké a v této variantě i krásně barevné. Kombinace dýně a špenátu možná vypadá na první pohled zvláštně, ale opravdu se k sobě skvěle hodí.
Ingredience
Ingredience
400g špenátu (nejlépe listového, může být mražený i čerstvý)
menší nebo střední dýně hokkaido
0,5 litru ovesného mléka
lahůdkové droždí
3 stroužky česneku
sůl
hladká mouka
lasagne (kupované bezvaječné)
olej
Postup
Z dýně vydlabat semínka a nakrájet ji na plátky cca 0,5 cm silné. Nakrájenou dýni dát vařit do osolené vody na cca 10 minut.
Špenát dát do hrnce, zmražený rozmrazit a čerstvý spařit, osolit, přidat protlačený česnek a prohřát.
V dalším hrnci připravit bešamel. Rozehřát olej, zasypat moukou, promíchat, zalít ovesným mlékem a provařit. Osolit, vmíchat lahůdkové droždí (množství podle chuti) a nechat chvilku vařit za stálého míchání.
Do zapékací mísy dát na dno trochu bešamelu, na něj lasagne, na lasagne vrtsvu dýně, špenátu, bešamelu a opět lasagní. Vrstvit dále na sebe a končit vrstvou dýně, špenátu a bešamelu. Vše dát zapéct do trouby na 30-40 minut při 200°C. Hotové lasagne se poznají tak, že těstovinové pláty změknou. Před podáváním nechat trošku zchladnout. Bohužel ani po krátkém zchladnutí se mi ještě nepovedlo lasagne nandat opravdu esteticky, ale jejich chuť tuhle vadu na kráse bohatě vynahrazuje.
0 komentářů