Veganský mandlový "sýr"
neděle 16. listopadu 2014Tento mandlový "sýr" je možné udělat na mnoho způsobů. Může být jemný nebo chuťově velmi intenzivní, doplněný bylinkami nebo výhonky a nejlépe podávaný na domácích bagetách.
Ingredience
1 hrnek mandlí1 hrnek vody
sůl
citronová šťáva
olivový olej
Postup
Mandle namočit několik hodin předem, klidně přes noc. Dát je i s částí vody do mixéru, přidat sůl, olivový olej a citronovou šťávu, doporučuji přidávat a ochucovat postupně, ať není chuť moc intenzivní. Mandle rozmixovat úplně do jemna, kdyby mixér nezvládal tak přidat další vodu. Když jsou mandle rozmixované úplně do hladka, připravit sítko - obyčejné kuchyňské sítko dát na misku (tak aby byl mezi miskou a sítkem volný prostor), do sítka vložit buď několik vrstev buničiny, nebo plátno. Rozmixované ochucené mandle přendat do takto připraveného sítka, látku svázat a dát na 12 hodin (v případě nutnosti stačí i trochu méně) do lednice. Z mandlí odkape zbytečná tekutina (může jí být jen opravdu maličko, ale i více, záleží na počáteční hustotě směsi). Po uplynutí 12 hodin vyndat směs z lednice, rozvázat a překlopit do zapékací mísy tak, aby kulatý hladký okraj byl nahoru. Péct v troubě přibližně 40 minut při 180°C. Vršek by měl být lehce zahnědlý, může být i popraskaný a na dotek by měl držet tvar. Před podáváním nechat vychladnout.sítko nachystané na mandlovou směs |
mandlová směs rovnou z mixéru |
mandlový sýr nachystaný na 12 hodinový odpočinek |
po 12 hodinách |
připraven na pečení |
hotový mandlový sýr |
0 komentářů