Veganský máslový ležák
neděle 23. listopadu 2014Máslový ležák, v originále pod jménem Butterbeer je nápoj známý ze série knih Harry Potter. Každý, kdo četl tyhle knížky, si musí máslový ležák okamžitě vybavit. Poprvé se v knihách objevil ve třetím díle, když třeťáci vyrazili poprvé do Prasinek (Hogsmeade).
Tenhle recept mi dal trošku zabrat, jeho první verze nebyla až tak zdařilá a díky jednomu komentáři, na který jsem nedávno narazila, se mi povedlo výrazně recept vylepšit. Přidala jsem totiž butterscotch, což je úžasný sladko slaný a chuťově velmi výrazný sirup. Výsledný máslový ležák je úžasný, chuťově bohatý, sladký a krémový nápoj s nádechem pivní chuti. Je opravdu neodolatelný a nejlépe chutná, když jste zachumlaní v dece, za oknem sněží a vy sníte u nějaké skvělé knihy,třeba u Harry Pottera.
Ingredience Butterscotch (vegan verze)
Postup
Butterscotch |
Ingredience Máslový ležák (na 500 ml)
1 tmavé pivo (doporučuji Svijanskou Kněžnu)
1/2 - 1 hrnek vánočního likéru
1/4-1/2 hrnku butterscotch (recept výše)
Postup
Pivo nalít do hrnce a smíchat s požadovaným množstvím butterscotch, můžete začít opět s menším množstvím a postupně přidávat dle chuti. Směs vařit cca 10 minut na mírném plameni, občas zamíchat.Do skleničky nalít na dno vánoční likér, který můžete ale nemusíte vyšlehat ( mě se osvědčilo do 1/2 litrové sklenice 100 ml likéru) a poté přilít teplé svařené pivo. Tento postup zaručí bílou pěnu na povrchu nápoje.
Máslový ležák podávejte teplý.
2 komentářů
Ahoj, dá se vánoční likér nahradit Baileys?
OdpovědětVymazatAhoj, to si bohužel nemyslím. Jde o úplně jinou chuť (vánoční likér je z kešu ořechů) a především Baileys obsahuje kravské mléko. Ten vánoční likér je ale velmi jednoduchý na přípravu, neboj se ho. :)
Vymazat