Cibulový koláč
středa 7. ledna 2015Tento cibulový koláč je výbornou lehkou večeří nebo obědem. Pečená cibule je pokladená na křehké, tenounké krustě, koláč voní po tymiánu a neskutečně rychle mizí. Je výborný horký ihned po upečení ale i druhý den na studeno.
Těsto (na 2 koláče)
Ingredience
1 hrnek hladké mouky1 hrnek hladké celozrnné mouky
1/2 hrnku maniokového škrobu
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky tymiánu
9 lžic oleje
1/2 hrnku (15 lžic) vody
Postup
Smíchat mouky s maniokovým škrobem, solí a tymiánem. Přidat olej a postupně vodu, tak aby vzniklo tvárné suché těsto, které se nelepí na prsty ale ani se nedrolí. Podle suchosti/lepivosti je třeba přidat vodu nebo mouku. Těsto dát stranou a připravit náplň.Náplň
Ingredience
4 velké červené cibule80 g zelených oliv
2 lžičky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
sůl
plná hrst kešu ořechů + 150 ml vody
Postup
Cibule nakrájet na tenká půlkolečka, přidat k nim protlačený česnek, na kolečka nakrájené olivy, tymián, olivový olej a vše spolu promíchat.Kešu ořechy namočit na 30 minut do vody a poté i společně s vodou rozmixovat do krému. Krém musí téct, pokud by byl moc hustý, přidat ještě vodu.
Příprava cibulového koláče
Těsto rozdělit na dva díly. Koláč je možné péct v koláčové formě nebo bez ní. Pokud pečete ve formě, je potřeba vyválet těsto přibližně do tvaru formy, formu vymazat olejem a dát těsto na formu a prsty jej vypracovat aby těsto hezky doléhalo k formě.Druhá možnost je péct bez formy - těsto vyválet přibližně do kruhu a hrany jednou ohrnout směrem ke středu a zamáčknout prsty - vytvoří se tak okraj.
Na připravené těsto nalít půl kešu krému a naklást půl cibulové směsi (druhá půlka půjde na druhý koláč) a vše lehce posolit. Péct na 220°C 30-45 minut a při pečení koláč hlídat, když se zapeče cibule, je hotovo.
vyválené těsto na krustu |
krusta připravená ve formě s kešu krémem |
před pečením |
upečeno |
pečeno bez formy |
0 komentářů