Jidáše s agávovým sirupem
úterý 24. března 2015Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo. Pečou se na zelený čtvrtek a v tento den by se měli i sníst. Když je člověk sní za svítáním, mělo by mu to přinést zdraví.
Pletou se do tvaru, který připomíná provaz, na němž se oběsil Jidáš Iškariotský poté, co zradil Ježíše. Jejich zamotaný tvar a konzumace se sirupem (med nechte včelám) má také symbolizovat hojnost a plodnost.
1/2 droždí + trochu vlažné vody a hladké mouky (celkem půl hrnku)
250 g hladké celozrnné mouky
250 g polohrubé mouky
80 g cukru
250 ml rostlinného mléka
100 g kokosového tuku
špetka soli
agávový sirup
Postup
Droždí smíchejte s vodou a trochou mouky a nechte 15 minut kynout.Smíchejte oba druhy mouky s cukrem a solí. K sypké směsi nalijte tekutý vlažný kokosový tuk (nesmí být horký, těsto by nekynulo), rostlinné mléko a droždí. Vypracujte těsto, nechte ho v pomoučené míse, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Z vykynutého těsta umotejte jidáše (udělejte krátké válečky, přehněte je na půl, uprostřed utvořte oko a konce zamotejte do spirály). Zamotané jidáše vyskládejte na plech a nechte je ještě 10 minut odpočinout. Pečte 30 minut při 180°C.
Podávejte pokapané agávovým sirupem.
0 komentářů