Onigiri a Yaki Onigiri
pátek 27. března 2015Onigiri (nebo také rice ball a omusubi) je tradiční a velmi populární japonské jídlo určené ke svačině nebo na cestu. Jedná se o rýži nejčastěji jsou ve tvaru trojhránků. Tradičně jsou plněné umeboshi a obalené v řase nori. Do rýže na onigiri se nepřidává ocet, jak je tomu u sushi.
Onigiri je svěží a lehký pokrm, který ale dobře zasytí. Dobře se jí na cestách, nebo třeba v práci k obědu. Za pruh nori se výborně drží po celou dobu konzumace.
Yaki Onigiri je zvláštní druh onigiri - yaki znamená grilovaný nebo pečený, takže yaki onigiri jsou vlastně pečené onigiri. Yaki onigiri jsou na povrchu křupavé a potírají se sojovou omáčkou.
vlevo onigiri, vpravo yaki onigiri |
vlevo onigiri, vpravo yaki onigiri |
Onigiri
Ingredience (na 4 velké onigiri)
250 g kulatozrnné rýže4 umeboshi
1 list nori nastříhaný na pruhy
sůl (není nutná)
Postup
Rýži připravuji podobně jako na sushi. Odvažte rýži a proplachujte ji vlažnou vodou, dokud nebude voda čirá. Když je voda čirá, slijte ji. Odměřte 350 ml vody, přilijte ji k rýži a přivéďte k varu. Jakmile se rýže začne vařit, přesuňte hrnec na nejmenší plamen a nejnižší intenzitu, zakryjte pokličkou a vařte 15 minut. Po 15 minutách varu odstavte, ale rýži nechte v hrnci ještě dalších 15-30 minut pod pokličkou (čím déle, tím bude rýže měkčí a vláčnější). Poté můžete začít tvarovat onigiri. Můžete, ale nemusíte, před tvarováním rýži posolit, já ji solím.Postupů jak balit onigiri je více, včetně výroby pomocí plastových formiček. Mně se nejvíc osvědčilo tvarování bez pomůcky, pouze navlhčenýma rukama. Rýži v hrnci si rozdělte na požadovaný počet (já dělím na čtvrtiny - 4 onigiri). Vybraný díl rozdělte na polovinu, namočte ruce a vezměte do ruky půl rozdělého dílu rýže. Na rýži dejte vypeckovanou umeboshi a přiklopte druhou půlkou dílu rýže. Rukama vytvarujte trojúhelník, nebo kouli, rýži pevně umačkejte, ať onigiri drží tvar a nerozpadá se. Vytvarovaný trojúhelník obalte do proužku řasy nori.
Yaki onigiri
Ingredience
250 g kulatozrnné rýže5 umeboshi
sojová omáčka (shoyu nebo tamari)
olej
0 komentářů