Ovocný koláč
neděle 28. června 2015
Letní koláč plný ovoce je výborný, šťavnatý a úžasně voňavý. Jeho příprava je velmi snadná a druh ovoce lehce zaměnitelný, takže ho můžete péct celé léto a využít vždy sezónní ovoce. Krásně vypadá a snadno s ním okouzlíte i návštěvu.
recept je rozepsán na formu o průměru 25 cm.
Koláčová krusta
Ingredience
1 a 1/2 hrnku hladké moukylžíce cukru
3 (vrchovaté) lžíce tuhého kokosového oleje (tekutého 5 lžic)
6 lžic vody
Postup
Smíchat mouku s cukrem, přidat olej (kokosový můžete zaměnit za jiný rostlinný olej, i když kokosový tuk dává tomuto těstu úžasně jemnou chuť - při tekutém oleji dejte 5 lžic) a postupně vmíchávat vodu. Vypracovat hladké těsto, které bude dobře držet při sobě, bude tvárné a nebude se drobit. V případě, že by se těsto drolilo a nechtělo držet, přidejte více vody. V případě, že by bylo naopak moc tekuté, přidejte mouku.Hotové těsto prsty vmačkejte do koláčové formy (formu předem namazat olejem).
Náplň
Na těsto rozetřete marmeládu. Aby byl koláč dobrý, je dobré s marmeládou nešetřit, na jeden koláč padne klidně sklenička. Já jsem použila domácí jahodovou.Na marmeládu poklaďte ovoce nakrájené na plátky - použila jsem jahody.
Takto připravený koláč pečte v troubě vyhřáté na 180°C 30-45 minut. Délka závisí na množství marmelády, čím více marmelády, tím delší doba pečení. Koláč ke konci pečení kontrolujte, když by okraje začaly tmavnout, je hotovo. (Můžete také zkontrolovat, jaké je těsto na omak, pokud je tvrdé - nejde promáčknout, je hotovo).
4 komentářů
Zdravím!
OdpovědětVymazatNa jaký průměr formy je tento recept rozepsán?
Díky za odpověď.
David
Ahoj,
Vymazatdobrý dotaz! :) Forma má průměr dna 25 cm.
K.
A co objem hrnku? Dik, Bety
OdpovědětVymazatNormální velikost hrnku, ten můj má něco málo přes 250 ml.
Vymazat