Linguine s houbovo-čočkovými koulemi v rajčatové omáčce

pondělí 16. listopadu 2015

Název zní možná podivně, ale skrývá se pod ním výborné a snadné jídlo, které krásně vypadá a krásně voní. Jeho příprava může vypadat složitě, ale nezalekněte se, jde to opravdu snadno a výsledek stojí za to.







Ingredience na houbovo-čočkové koule (4 porce)

1/2 hrnku čočky (v suchém stavu)
12 žampionů (cca 350-400g)
1 větší cibule
sůl
pepř
1 a 1/2 lžíce mouky, nebo čistého lepku (dávám lepek)


Postup

Čočku namočte pár hodin předem. Na konci máčení slijte vodu a čočku propláchněte, uvařte do měkka v čisté vodě - v tlakovém hrnci stačí 10 minut. Uvařenou čočku slijte. 
Žampiony oloupejte (není nutné) a nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na jemno. Na oleji osmahněte žampiony s cibulí, osolte, opepřete a počkejte, dokud trochu nepustí šťávu. Když žampiony pustí šťávu, směs odstavte a nechte vychladnout. 
Do mixéru dejte uvařenou čočku, 2/3 houbovo-cibulové směsi a vše rozmixujte do hladka.
Rozmixovanou směs přendejte do misky, vmíchejte do ní zbylou houbovo-cibulové směs, podle chuti dokořeňte solí a pepřem a vmíchejte lepek. Směs se může zdát málo kompaktní, ale zdání klame - výborně drží i při pečení. 
Ze směsi utvořit kuličky, vyskládejte je na plech a pečte je 20-25 minut při 180°C.

Bezvaječné těstoviny je vhodné dát vařit zhruba po deseti minutách pečení houbovo-čočkových koulí.


Ingredience na rajčatovou omáčku

1 cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
1/2 litru rajčatového protlaku (požívám domácí z letních domácích rajčat)
tymián (1-2 lžičky)
sůl
pepř

Postup

Cibuli nakrájejte na jemno, česnek rozmačkejte plochou stranou nože. Cibuli s česnekem orestujte na olivovém oleji a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a přidejte tymián. Omáčku povařte a nechte zhoustnout. 

Houbovo-čočkové koule podávejte s bezvaječnými těstovinami a rajčatovou omáčkou.





You Might Also Like

0 komentářů