Veganské míša řezy
neděle 14. února 2016Čokoládové řezy s tofu krémem jsou výborným a sytým dezertem. Nadýchaná kakaová buchta je potřená lehce navinulým tofu krémem, na kterém je lahodná čokoládová poleva. Vše se dohromady snoubí do lahodné plné chuti, která velmi připomíná "míša řezy". S tímto dezertem rozhodně neurazíte ani návštěvu (velmi úspěšně vyzkoušeno).
Těsto
Ingredience
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
velká špetka soli
2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku (bezfosfátový)
1/3 hrnku kakaa
1 lžíce jablečného octa
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (kokosové)
1/3 hrnku oleje
Postup
Smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a kakao. K této směsi přilijte rostlinné mléko, olej a jablečný ocet. Vše důkladně promíchejte a vlijte do olejem vymazaného a moukou vysypané pekáče.
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
velká špetka soli
2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku (bezfosfátový)
1/3 hrnku kakaa
1 lžíce jablečného octa
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (kokosové)
1/3 hrnku oleje
Postup
Smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a kakao. K této směsi přilijte rostlinné mléko, olej a jablečný ocet. Vše důkladně promíchejte a vlijte do olejem vymazaného a moukou vysypané pekáče.
Pečte 30 minut na 180°C. Po upečení nechte vychladnout.
Tofu krém
Ingredience2 tofu (celkem cca 400 g)
šťáva z 1-2 citronů
moučkový cukr 1/2 hrnku (dle chuti)
rostlinné mléko 1/4-1/2 hrnku (dle potřeby)
Postup
Tofu rozdrobte do mixéru, přidejte citronovou šťávu a cukr. Podle potřeby postupně přidávejte rostlinné mléko a mixujte, dokud nebude krém úplně hladký. Krém by ale neměl být příliš tekutý, jinak neztuhne, proto použijte pouze nezbytné množství tekutin k dosažení hladké konzistence - měla stačit 1/3 hrnku rostlinného mléka + citronová štáva. V případě potřeby dochuťte. Hotový tofu krém rovnoměrně naneste na vychladlou buchtu.
Čokoládová poleva
Ingredience
150 - 200 g čokolády (použijte vysokoprocentní čokoládu bez živočišných složek)
1/4 hrnku rostlinného mléka
Postup
Čokoládu rozehřívejte na páře nebo ve vodní lázni. K čokoládě přidejte rostlinné mléko a za stálého míchání čokoládu úplně roztavte.
Roztavenou čokoládu nechte krátce vychladnout a natřete ji na buchtu s tofu krémem.
Hotové čokoládové řezy s tofu krémem uchovávejte v lednici.
6 komentářů
Nedal by se něčím nahradit ten jablečný ocet? :)
OdpovědětVymazatMůžete ho buď vynechat nebo nastrouhat/rozmixovat/odšťavnit 1 jablko.
VymazatDěkuji moc! :) vypadá moc dobře, už se těším, až ho vyzkouším :)
VymazatDobry den,
OdpovědětVymazatto tofu ma byt normalne natural nebo silken ??
Diky za odpoved.
ciekawy przepis!
OdpovědětVymazatTento recept je úžasný, akorát jsem nechala tofu vykapat ze sebe všechnu vodu, aby natáhlo víc svěží chuti citronu a krému jsem udělala dvojitou dávku. Je to výborné. Děkuji!! Můžu jen doporučit. :))
OdpovědětVymazat