Veganský uzený "losos"
pátek 18. listopadu 2016Mrkev místo lososa? Možná to zní divně, ale chutná to skvěle! Příprava je trošku náročnější na čas, ale za to může hlavně dlouhé pečení a marinování. Výsledek ale opravdu stojí za to. Chlebíčky s touto mrkví vypadají opravdu krásně a luxusně a také tak chutnají. Nemusíte se bát je naservírovat na rodinné oslavě nebo kamarádům na party, vždycky zabodujete.
Ingredience
mrkve (počet nechám na vás)sůl (alespoň 1/2 kila)
řasy nori (na každou mrkev 1/2 listu)
lněný olej
citronová šťáva
větší špetka uzené papriky (můžete vynechat, pak nebude mrkev "uzená")
Dno pekáčku pokryjte vrstvou soli.
Mrkve pořádně omyjte a každou zabalte do půlky listu nori. Balení vám půjde lépe, když řasu navlhčíte. Zabalené mrkve skládejte do pekáčku na vrstvu soli. Obalené mrkve zasypte solí tak, aby byly celé pokryté. Takto připravené mrkve pečte na 200 °C 1 a 1/2 hodiny.
Upečené mrkve nechte úplně vychladnou, vyndejte je ze soli a sundejte z nich nori. Opatrně je oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Plátky mrkve skádejte do sklenice a vkládejte mezi ně plátky řasy nori. Nakonec vše zalijte zálivkou ze lněného oleje, citronové šťávy a špetky uzené papriky (není nutná) a skladujte v lednici. Čím delší dobu plánujete marinovat, tím méně přidejte citronové šťávy. Na marinování dlouhé pár hodin dejte šťávu z půlky menšího citronu, na delší dejte méně (1 lžička bude stačit).
Takto připravenou mrkev můžete podávat na chlebíčcích spolu se kouskem citronu a snítkou kopru. Můžete ji využít také do sushi, sedvičů, na jednohubky, přidat ji do salátů či zabalit do slané rolády, výborná je opravdu všude. Skvěle chutná v kombinaci s jemnými veganskými pomazánkami, s koprem a citronem, s kapary či cibulkou, fantazii se meze nekladou.
8 komentářů
Může se použít i jiný olej?
OdpovědětVymazatJinak opravdu skvělý recept :)
VymazatOlej můžete použít samozřejmě i jiný. Lněný olej doporučuji, protože podpoří "rybí" chuť, ale není bezpodmínečně nutný. Pokud dáte do oleje marinovat i nori, mělo by to stačit.
VymazatAhoj, jakou jsi použila prosím tě sůl? Jestli stačí obyčejná kuchyňská, nebo lepší použít třeba himalajskou růžovou sůl? Díky
OdpovědětVymazatAhoj, použila jsem obyčejnou kuchyňskou sůl.
VymazatMůj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.
OdpovědětVymazatMísto uzené papriky jsem použila tekutý kouř a to je pecka!
OdpovědětVymazatHezký den, jak dlouho zhruba "losos" v ledničce vydrží? Vyplatí se ho dělat "do zásoby" ve větším množství?
OdpovědětVymazat