Švédský čokoládový dort
neděle 19. února 2017Tento velmi rychlý a snadný dortík je tradiční švédský dezert, který ve švédštině nese jméno kladdkaka. Je trochu podobný americkým brownies. Ve středu by měl být aspoň trochu nedopečený a mazlavý (stupeň nedopoečení jde dobře ovlibnit délkou pečení, stačí si vybrat, jak vám víc chutná). Ozdobit ho můžete buď tradičně - posypat moučkovým cukrem a podávat se šlehačkou, nebo můžete vytvořit rychlou čokoládovou polevu a posypat nasekanými ořechy.
Ingredience (forma o průměru 28 cm)
150 g oleje150 ml rostlinného mléka ( cca 1/2 hrnku)
200 g cukru
150 g hladké mouky
50 g kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kypřícího prášku
Postup
Smíchejte mouku, cukr, kakao a kypřící prášek. Ke směsi přilijte rostlinné mléko, olej a vanilkový extrakt a vymíchejte tekutější těsto. Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané formy a pečte zhruba 15-25 minut při 180 °C. Čím kratší dobu budete péct, tím více bude dort u středu mazlavý. Hotový dort můžete jen pocukrovat, nebo na něj udělat snadnou čokoládovou polevu (rozpustit 100 g čokolády a 150 ml rostlinné smetany), podávat ho můžete také s porcí rostlinné šlehačky a ovocem.
1 komentářů
Dobrý recept. Moje dcera Maria řekl děkuji.
OdpovědětVymazat