Švédský čokoládový dort

neděle 19. února 2017

Tento velmi rychlý a snadný dortík je tradiční švédský dezert, který ve švédštině nese jméno kladdkaka. Je trochu podobný americkým brownies. Ve středu by měl být aspoň trochu nedopečený a mazlavý (stupeň nedopoečení jde dobře ovlibnit délkou pečení, stačí si vybrat, jak vám víc chutná). Ozdobit ho můžete buď tradičně - posypat moučkovým cukrem a podávat se šlehačkou, nebo můžete vytvořit rychlou čokoládovou polevu a posypat nasekanými ořechy. 






Ingredience (forma o průměru 28 cm)

150 g oleje
150 ml rostlinného mléka ( cca 1/2 hrnku)
200 g cukru
150 g hladké mouky
50 g kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kypřícího prášku


Postup

Smíchejte mouku, cukr, kakao a kypřící prášek. Ke směsi přilijte rostlinné mléko, olej a vanilkový extrakt a vymíchejte tekutější těsto. Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané formy a pečte zhruba 15-25 minut při 180 °C. Čím kratší dobu budete péct, tím více bude dort u středu mazlavý.

Hotový dort můžete jen pocukrovat, nebo na něj udělat snadnou čokoládovou polevu (rozpustit 100 g čokolády a 150 ml rostlinné smetany), podávat ho můžete také s porcí rostlinné šlehačky a ovocem.



You Might Also Like

1 komentářů